Olen tammikuun ajan mukana Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -järjestön Vegaanihaasteessa. Ideana on, että koko kuukausi eletään vegaaniruualla, ei siis syödä eläinperäisiä tuotteita: ei lihaa, kalaa, maitoa tai kananmunia. Monet ”oikeat” vegaanit välttävät myös hunajaa, katsovat tarkasti tuoteselosteet esimerkiksi hyöteisperäisten lisäaineiden varalta ja hankkivat myös vaatteensa ja kosmetiikkansa vegaanisina, mutta itse päätin noudattaa näiden kohdalla väljempää linjaa.
Joulukuun viimeisenä päivänä tuntui kuin olisin lähdössä kuukauden mittaiseen opiskelijavaihtoon. Pakkasin, siis haalin kotiin erilaisia vegaanisia ruokatarvikkeita: oli tofua, papuja, kasvimaitoja, kaiken maailman vihanneksia, kasvishernekeittoa purkissa, maapähkinävoita, kaurakermaa, soijavanukkaita, vaikka mitä. Määrällä ei ollut hirveästi tekemistä todellisen ravinnontarpeeni kanssa, se muistutti enemmän varautumista naparetkeen tai ydintuhoon. Olin erityisesti huolissani siitä, etten muka saisi proteiinia tarpeeksi ja riutuisin sitten näläntunteen kourissa. Jännitin myös, miten sopeutuisin itselleni vieraaseen kulttuuriin. Missä vegaanimaassa voi käydä lounaalla, mitä laitetaan kahviin, pitääkö se oma kahvimaito viedä töihin mukaan, entä jos lähikaupasta ei saakaan niitä tuotteita joita tarvitsisin, miten osaan kommunikoida ihmisten kanssa syömisistäni?
Vaikka ruokapaikat ja kaupan tuotteet olivat tuttuja, minä
olin muuttunut ulkomaalaiseksi. Voisinko enää juuri käydä työpaikan
lounasruokalassa, koska listalla on yleensä vegaanivaihtoehto vain yhtenä
päivänä viikossa? Mitä söisin silloin, kun kiire ja stressi iskee ja jostain
pitää vain saada jotain helposti ja nopeasti? Pitäisivätkö muut ihmiset minua
ihan pöljänä?
Ei kuitenkaan mennyt kauaa – ihan vain pari päivää – kun rutiinit
olivat vakiintuneet ja vegaanimaassa alkoi tuntua turvalliselta. Olin
innostunut matkailija, joka näki koko ajan jotain uutta. Ennennäkemättömiä
asioita pulpahteli esiin tutuissa kaupan hyllyissä, lounasruokaloissa ja omassa
keittiössä. Näin ensimmäistä kertaa, miten monessa ruokalajissa on piilossa
maitotuotteita, vaikkei niitä siitä huomaa eikä maista. Vaikka olin
aikaisemminkin jonkin verran kokeillut soija-, kaura- ja mantelimaitoja,
tajusin konkreettisesti, että ne soveltuvat erinomaisen hyvin oikeastaan
kaikkeen mihin lehmänmaitokin. Näin, että työpaikan lounasruokalan
salaattipöydässä on joka päivä tarjolla jotain papuja. Olen kauhaissut niitä
lautaselleni ennenkin melkein joka päivä, mutta ensimmäistä kertaa näin ne
todella, maistoin ne todella, niillä oli ensimmäistä kertaa minulle oikeasti
merkitystä. Näin myös kaupungin ravintolatarjonnan kokonaan uudella tavalla.
Ravintolan hyvä tunnelma ja herkulliset annokset menettivät merkityksensä, jos
saatavissa ei ollut mitään vegaanista.
Täytyy sanoa, että vegaanimaassa on hyvät ruuat, pidän tästä
ruokakulttuurista. Minulla oli ennakkoluuloja, että vegaaniruuat olisivat epämiellyttävällä
tavalla terveellisen makuisia eivätkä täyttäisi kunnolla. Ne ennakkoluulot ovat
osoittautuneet täysin vääriksi. Olen voinut hyvin ja tuntenut oloni
energiseksi, energisemmäksi kuin tavallisesti. Nälkä ei todellakaan ole ollut. Yllättävää
on ollut myös se, miten helppoa näitä herkkuja on ollut valmistaa.
Vegaanihaaste on tarjonnut osallistujilleen aivan erinomaisia reseptejä, joita
on tullut jokapäiväisissä uutiskirjeissä sekä aktiivisessa Facebook-ryhmässä.
Haasteessa saa myös oman vegaanituutorin, jolta voi kysyä vinkkejä
ongelmatilanteissa. Matkajärjestelyt vegaanimaahan ovat siis olleet kaikin
puolin ensiluokkaiset.
Nyt kun haastetta on takana reilut kaksi viikkoa, suhteeni
vegaaniuteen muistuttaa tyytyväisen vaihto-opiskelijan suhdetta isäntämaahansa.
En varmaankaan aio jäädä tänne pysyvästi asumaan, en usko jääväni täysin
vegaaniksi. Ehkä kaikkein suurin syy on se, etten ole valmis tinkimään ulkona,
kylässä ja muuten yhdessä porukalla syömisistä, ja vegaanivaihtoehtojen
tarjonta yhteisruokailuissa ja ravintoloissa on kuitenkin aika heikkoa. Aion
kuitenkin vierailla vegaanimaassa usein, ja kokemus muuttaa minua ja elämäntapaani.
Lehmänmaidon kulutus varmasti vähenee ja kasvisten, pähkinöiden ja papujen
monipuolinen käyttö lisääntyy. Lihan syönti ei kiinnosta tällä hetkellä yhtään,
mutta jotakin, mielellään mahdollisimman eettisesti pyydettyä kalaa ajattelin kyllä
syödä taas helmikuussa. Olen myös harkinnut, että ottaisin käyttöön
viikoittaisen vegaanipäivän. Joka tapauksessa vien tästä kulttuurista mukanani
ison joukon hyviä makuja, taitoja ja suhtautumistapoja omaan kulttuuriini –
millaiseksi se sitten jatkossa muotoutuukin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti